X Maltański Koncert Charytatywny
Poznań - Komadoria
Warsztaty Terapii Zajęciowej
Poznań - Ławica

8 grudnia br. przy uroczystym wigilijnym stole  zasiedli Seniorzy. Jedni od kilku miesięcy, inni od kilku lat biorą udział w spotkaniach i zajęciach organizowanych przez Maltański Ośrodek Geriatryczno-Gerontologiczny. Było nam bardzo miło, ponieważ przy okazji tego spotkania dołączyły do nas także nowe osoby.

Zaproszeni goście wysłuchali kolęd i wierszy w wykonaniu solistki Teatru Muzycznego w Poznaniu pani Karoliny Garlińskiej – Ferenc.Po części artystycznej zebranych powitał Proboszcz Parafii pw. św. Jana Jerozolimskiego za Murami ks. prałat Paweł Deskur. Był czas na wspólną modlitwę,  dzielenie się opłatkiem, składanie życzeń, rozmowy, wspomnienia oraz wspólne śpiewanie kolęd.

Po spotkaniu odbyły się warsztaty rękodzielnicze o tematyce świątecznej.

W lipcu uczestniczyliśmy w bardzo interesującym widowisku - "Orzeł i Krzyż" w Parku Dzieje w Murowanej Goślinie. „Kilkuset aktorów-wolontariuszy, niezwykłe efekty specjalne i najsłynniejsze symbole polskiej historii, sztuki i legend. Widowisko „Orzeł i Krzyż” to niemal dwugodzinna podróż po dziejach naszego Narodu.”

"Kolorowo i pachnąco wśród ogrodowych alejek" - pod takim hasłem spotkaliśmy się pewnego pięknego majowego dnia (16.05.2017r.) w Ogrodzie Botanicznym w Poznaniu. Nie był to spacer dla leniuchów. Podziwialiśmy kwitnące drzewa i krzewy. Zatrzymywaliśmy się przy kolejnych rabatkach i zadawaliśmy coraz więcej pytań pani Przewodnik oprowadzającej nas po Ogrodzie. Największym zaskoczeniem był test na rozpoznanie przypraw, na co dzień używanych w kuchni, przedstawionych w postaci świeżych liści. Nie było łatwo - tymianek, melisa i szałwia - tylko kilku osobom udało się rozpoznać te rośliny bezbłędnie.

W dniu 21 czerwca 2017r. Seniorzy wzięli udział w spotkaniu tematycznym z przedstawicielami Policji oraz Straży Pożarnej - "Bezpieczny Senior".
Przypomniano nam jak dbać o bezpieczeństwo, jak nie dać się oszukać, jakich sytuacji unikać. Seniorzy otrzymali ulotki informacyjne zawierające m.in. dane kontaktowe miejsc, w których mogą szukać pomocy.

24 WRZEŚNIA -  spróbowaliśmy naszych sił w zdobieniu techniką Decoupage. Wybraliśmy wzory, kleiliśmy, suszyliśmy - powstały piękne prace. Również tym razem potwierdziło się, że jesteśmy wszechstronnie uzdolnieni.

Podkategorie