X Maltański Koncert Charytatywny
Poznań - Komadoria
Warsztaty Terapii Zajęciowej
Poznań - Ławica

Z myślą o potencjale artystycznym, jaki mają w sobie osoby z niepełnosprawnościami powstał projekt organizacji Powiatowego Przeglądu Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych – mieszkańców Powiatu Poznańskiego pn. „Zlot Talentów”. W tym roku odbędzie się VII edycja Przeglądu, a jego finał planowany jest na 13 września.
Podczas uroczystości artyści mogą zaprezentować swoje uzdolnienia w następujących dziedzinach sztuki: plastycznej, fotograficznej, filmowej, muzycznej i teatralnej. Na laureatów czekać będą nagrody rzeczowe. Spośród wszystkich uczestników Przeglądu wyłoniony zostanie „Talent Roku 2019”, który otrzyma nagrodę indywidualną.
Zgłoszenia zarówno od osób indywidualnych jak i placówek lub organizacji przyjmowane są do 30 maja 2019 roku. Szczegółowe informacje na temat Przeglądu oraz karta zgłoszeń dostępne są również na stronie: www.maltadom.fc.pl lub pod nr tel.: 61 819 44 46, 507 117 248. Kontakt:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Organizatorem zadania jest Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” . Projekt finansowany jest z budżetu powiatu poznańskiego.

JAN GRABKOWSKI
STAROSTA POZNAŃSKI
zaprasza do udziału w

VII Powiatowym Przeglądzie Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych
- mieszkańców Powiatu Poznańskiego pn. „ZLOT TALENTÓW”

1. W trakcie imprezy twórcy będą mogli zaprezentować swoje uzdolnienia w kilku kategoriach twórczości : plastycznej, muzycznej, fotograficznej, filmowej i teatralnej.
2. Uczestnictwo w „Zlocie Talentów” mogą zgłaszać osoby indywidualne, placówki i organizacje :
a. prace plastyczne i fotograficzne zgłaszane do konkursów muszą być wyłącznie dziełami indywidualnymi
b. „Teledysk”, „Mała forma teatralna” oraz „Prezentacje wokalne” mogą być dziełami zespołowymi.
3. Do „Zlotu Talentów” mogą być zgłaszane prace i utwory spełniające warunki :
a. są dziełami oryginalnymi, do których pełne i wyłączne prawa autorskie przysługują Uczestnikowi lub jego Przedstawicielowi Ustawowemu
b. nie naruszają praw osób trzecich
c. nie były dotychczas publicznie prezentowane.
4. Szczegółowe informacje znajdą Państwo w załącznikach: Informacja o konkursach, Regulamin, Oświadczenie, Karta zgłoszeniowa oraz na stronach internetowych: www.powiat.poznan.pl, www.fundacjakawalerowmaltanskich.fc.pl.
5. Finał „Przeglądu” odbędzie się 13 września br. w godz. : 10.00 - 14.30 w Hali Widowiskowo – Sportowej przy ul. Krasickiego w Mosinie.
6. Na laureatów czekają nagrody rzeczowe.
7. Przewidziana jest nagroda specjalna dla „Talentu Roku 2019”.
8. VII Powiatowy Przegląd Twórczości Artystycznej Osób Niepełnosprawnych - mieszkańców Powiatu Poznańskiego pn. „ZLOT TALENTÓW” finansowany jest z budżetu Powiatu Poznańskiego.
9. Bezpośrednim realizatorem jest Dom Pomocy Maltańskiej w Puszczykowie
10. Dodatkowe informacje : 61 819 44 46, 507 117 248, e - mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W tym roku Opłatek Maltański zorganizowany przez Fundację Polskich Kawalerów Maltańskich w Poznaniu po raz pierwszy zagościł w Grajewie.
Spotkanie odbyło się 20 grudnia br. Do wspólnego stołu wigilijnego zaproszonych zostało 130 osób potrzebujących, przede wszystkim dzieci, osób starszych, ubogich, samotnych. Na spotkaniu obecni byli: ks. Tomasz Chludziński, Proboszcz Parafii pw. Św. Jana Pawła II; pan Dariusz Latarowski, Burmistrz Miasta Grajewo, pani Barbara Pieńkowska, Dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Grajewie; pan Andrzej Baehr, Dyrektor Fundacji Polskich Kawalerów Maltańskich w Poznaniu. Po wspólnej modlitwie i podzieleniu się opłatkiem uczestnicy zasiedli do niezwykle bogatej, składającej się z 12 potraw wieczerzy. Obdarowani zostali również wspaniałymi paczkami świątecznymi. Dyrektor Fundacji, pan Andrzej Baehr oraz Burmistrz Miasta Grajewa, pan Dariusz Latarowski przedstawili uczestnikom spotkania Darczyńcę - Fundację PGE oraz wyrazili podziękowania. Spotkaniu towarzyszyło dużo radości, wzruszeń i nadziei.

Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” w Poznaniu składa podziękowania Fundacji PGE oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie spotkania i paczek.
Również dzięki pomocy finansowej Fundacji PGE wsparcie i świąteczne paczki przekazane zostały
40. podopiecznym działającego na Podlasiu Hospicjum Proroka Eliasza.

Wsparcie finansowe:
Wsparcie organizacyjne:
Parafia pw. Św. Jana Pawła II w Grajewie
Hospicukm Proroka Eliasza

8 grudnia br. przy uroczystym wigilijnym stole  zasiedli Seniorzy. Jedni od kilku miesięcy, inni od kilku lat biorą udział w spotkaniach i zajęciach organizowanych przez Maltański Ośrodek Geriatryczno-Gerontologiczny. Było nam bardzo miło, ponieważ przy okazji tego spotkania dołączyły do nas także nowe osoby.

Zaproszeni goście wysłuchali kolęd i wierszy w wykonaniu solistki Teatru Muzycznego w Poznaniu pani Karoliny Garlińskiej – Ferenc.Po części artystycznej zebranych powitał Proboszcz Parafii pw. św. Jana Jerozolimskiego za Murami ks. prałat Paweł Deskur. Był czas na wspólną modlitwę,  dzielenie się opłatkiem, składanie życzeń, rozmowy, wspomnienia oraz wspólne śpiewanie kolęd.

Po spotkaniu odbyły się warsztaty rękodzielnicze o tematyce świątecznej.

16 grudnia br. w Szczecinie Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich w Poznaniu zaprosiła do udziału w wieczerzy wigilijnej 150 osób niepełnosprawnych intelektualnie, starszych, samotnych oraz ich opiekunów. Wieczerzy wigilijnej towarzyszyło wspólne kolędowanie, miła atmosfera oraz radość ze wspólnie spędzonego czasu. Na spotkaniu obecni byli m. in. przedstawiciel Kurii Metropolitalnej Szczecińsko-Kamieńskiej , Biskup Pomocniczy ks. Henryk Wejman; ks. Prałat Jan Kazieczko; pan Mariusz Kądziołka, Prezes Zarządu Enea Oświetlenie Sp. z o. o. w Szczecinie; pan Andrzej Baehr, Dyrektor Fundacji Polskich Kawalerów Maltańskich w Poznaniu, przedstawiciele Caritas, wspólnoty Wiara i Światło oraz Wolontariusze. Podziękowano darczyńcy - Fundacji ENEA, dzięki której goście mogli uczestniczyć w świątecznym poczęstunku i obdarowani zostali paczkami.
Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” w Poznaniu składa podziękowania Fundacji ENEA oraz wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie spotkania i świątecznych prezentów.

Wsparcie finansowe:
Wsparcie organizacyjne:
Caritas przy Sanktuarium Najświętszego Serca
Pana Jezusa w Szczecinie
Wiara i Światło

12 grudnia br. Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” wspólnie ze Zgromadzeniem Sióstr Urszulanek SJK zorganizowała już po raz dziewiąty kolację wigilijną dla 60. dzieci z ubogich i dysfunkcyjnych rodzin Poznania. Po wspólnej modlitwie i życzeniach w prawdziwie świątecznej atmosferze zasiedliśmy przy wigilijnym stole. Dzięki wsparciu darczyńców i osób zaangażowanych w przygotowanie spotkania dzieci otrzymały wspaniałe prezenty i mogły poczuć się wyjątkowo.

Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” w Poznaniu składa podziękowania Fundacji ENEA, Siostrom Urszulankom SJK, Wolontariuszom oraz wszystkim darczyńcom i osobom zaangażowanym w przygotowanie spotkania i paczek dla dzieci.