Malta Strong po raz kolejny w Puszczykowie!

15/06/2014

11.czerwca na terenie należącym do parafii p.w. św. Józefa w Puszczykowie odbyły się kolejne Zmagania Siłaczy Malta Strong. Gospodarzem przedsięwzięcia byli uczestnicy Domu Pomocy Maltańskiej, którzy już od wczesnych godzin porannych ustawiali sprzęty sportowe, odmierzali tory, przygotowywali nagrody, puchary i… poczęstunek dla zaproszonych siłaczy.
Impreza duża… zwykle przyjeżdża do nas ok. 100 niepełnosprawnych sportowców z terenu Powiatu Poznańskiego…W tym roku również tylu pojawiło się na sportowych torach, aby walczyć o tytuł prawdziwego siłacza. Poznań, Konarzewo, Jastrowie, Otusz, Mosina, Puszczykowo, Swarzędz, Kórnik, Baranowo, Owińska… z tych miejscowości dojechali do nas „najsilniejsi ciałem i duchem”.

Pierwszą konkurencją był Rzut Hipokratesa… i nie był to rzut „byle jaką piłką”- nasi sportowcy rzucali w tył piłką o średnicy 55 centymetrów! Potem Dramat Barmana- konkurencja ta wpisała się już na stałe w nasze zawody… Prawdziwy „dramat” dzieje się wtedy, kiedy trzeba przetoczyć olbrzymich rozmiarów beczkę, a plecy rozgrzewa trzydziestostopniowe powietrze….. Następna konkurencja „Latające jajko” polegała na „przetransportowaniu” dużego jaja na noszach przypominających nosze ratunkowe!! Okazuje się, że jajko wcale nie należy do pokornych pacjentów… Później  „Maltańskie porządki”- konkurencja polegająca na ekspresowym dobiegnięciu do sznura z ….olbrzymich rozmiarów odzieżą i zawieszeniu jej przy pomocy tradycyjnych, poznańskich klamerek. Panowie w tej konkurencji wykazali się niebywałą wręcz fantazją w technice wieszania prania…. Konkurencja Ruroskoczki, polegała na zespołowym pokonaniu 25.metrowego  toru sportowego na miękkiej rurze… Konkurencja wspaniała i bardzo trudna….dlatego też tylko dwa zespoły pokonały cały tor! Wyścigi na ruroskoczkach wywołały  natomiast największy aplauz publiczności i samych sportowców. Jeszcze tylko Mega korale… wieka tyczka i olbrzymie korale, które podczas wyścigu musiały znaleźć się na tyczce. Czasu coraz mniej, temperatura rośnie … a nam jeszcze się chce biegać… Wreszcie ostatnia konkurencja przerzucanie opony od samochodu ciężarowego…i tutaj wydawałoby się, że nasi zawodnicy będą mogli odpocząć przy obiedzie i zimnych napojach. Nic bardziej mylnego…Małgorzata Kaczmarek – Łuczka
Obok torów sportowych znajdowała się bramka celnościowa, darty XXL, rodeo dmuchane, bungeerun, siłomierz bokser i dmuchane rodeo. Konkurencje zupełnie rozrywkowe….w których jednak Strongmeni musieli zaliczać punkty, mierzyć siłę uderzenia, ścigać się na czas….
O 13.00 sportowcy zasiedli przy wspólnym obiedzie… Rozgrzani słońcem, zmęczeni, ale nadal  pełni napięcia… po posiłku zaplanowaliśmy bowiem rozstrzygnięcie konkurencji i wyłonienie Supergrupy- ekipy, która w pełni zasłużyła na tytuł najsilniejszej na świecie!
Wszystkie zespoły otrzymały podziękowania, dyplomy, puchary i… nagrody z rąk Burmistrza Puszczykowa, Pana Andrzeja Balcerka.
Tegoroczne Zmagania Siłaczy Malta Strong odbyły się dzięki finansowemu i organizacyjnemu wsparciu Powiatu Poznańskiego, Związku Polskich Kawalerów Maltańskich, Miasta Puszczykowa oraz Zgromadzenia Ducha Świętego.
Szczególnie serdecznie dziękujemy Proboszczowi parafii, Ojcu Markowi Smykowi, który już od kilku lat wspiera nasze sportowe działania swą życzliwością i otwartością !

Małgorzata Kaczmarek-Łuczka