Projekt „Na rybnej fali”

19/11/2015

19 listopada odbyło się w naszym Domu spotkanie podsumowujące projekt „Na rybnej fali”. Zadanie realizowane było przez Fundację Polskich Kawalerów Maltańskich „Pomoc Maltańska” ze środków PFRON będących w dyspozycji Samorządu Województwa Wielkopolskiego.
Do naszego kulinarnego zadania zaprosiliśmy uczniów ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Jastrowiu, Zespołu Szkół Specjalnych w Kowanówku , Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego w Mosinie oraz podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy we Włoszakowicach.
Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze podzielone zostały na cztery etapy.
Pierwsza część dotyczyła przygotowywania potraw z ryb. W naszych kuchniach powstawały wszelkiego rodzaju potrawy z ryb: pasty rybne, ryby smażone, grillowane, zupy rybne, zapiekanki, potrawy ze śledzi, ryby w zalewie oraz sałatki. Przez cały czas trwania warsztatów przetwarzaliśmy także owoce, warzywa oraz mięso.
Na część drugą składały warsztaty rękodzielnicze, związane z wykonywaniem i ozdabianiem artykułów używanych w gospodarstwie domowym .
Przez ostatni okres w naszych pracowniach rękodzielniczych powstawały wyroby z drewna – deski do krojenia, sztućce, naczynia, serwetniki, pojemniki na przyprawy, artykuły dekoracyjne, serwetki, ręczniki, fartuchy kuchenne, obrusy, bieżniki oraz ekotorby.
Ostatnim, czwartym elementem było zorganizowanie spotkania integracyjnego, w trakcie którego nastąpiło podsumowanie naszych kulinarnych „eksperymentów”.