VI Maltański Koncert Charytatywny

07/12/2014

Maltański Koncert Charytatywny
Gwiazda przed Gwiazdką
5 grudnia 2014 roku , w Auli Uniwersyteckiej w Poznaniu odbył się kolejny Maltański Koncert Charytatywny Gwiazda przed Gwiazdką, w 100. rocznicę urodzin Andrzeja Panufnika.
Patronat honorowy nad uroczystością objęli: JE Arcybiskup Stanisław Gądecki, Metropolita Poznański; JE Vincenzo Manno, Ambasador Zakonu Maltańskiego w Polsce; Pan Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego; Pan Ryszard Grobelny , Prezydent Miasta Poznania; JM prof. dr hab. Bronisław Marciniak, Rektor Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu oraz JM prof. dr hab. Jacek Wysocki, Rektor Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
Podczas Koncertu został wręczony Feniks Maltański – nagroda przyznawana corocznie przez Kapitułę
osobom kultury i sztuki „za wypełnianie przestrzeni publicznej  znaczącymi wydarzeniami artystycznymi, niosącymi przesłanie wartości chrześcijańskich”.
Laureatem tegorocznego Feniksa Maltańskiego został Pan Adam Bujak- wybitny polski artysta fotografik. Laureat wielu prestiżowych nagród, „wierny towarzysz”, przyjaciel, dokumentalista życia i posługi kapłańskiej Świętego Jana Pawła II.
Całkowity  dochód z  Koncertu zostanie przekazany na wsparcie Maltańskiego Centrum Pomocy „Komandoria” w Poznaniu.

Małgorzata Kaczmarek – Łuczka