Wyjście do Teatru Wielkiego na sztukę pt „Upiór w Orkiestrze”

23/10/2015

W ramach projektu pod nazwą „Poprawa jakości opieki nad osobami niesamodzielnymi z zaburzeniami psychicznymi i niepełnosprawnymi intelektualnie” realizowanego przez Zakład Opiekuńczo-Leczniczy i Rehabilitacji Medycznej SP ZOZ w Poznaniu, poszliśmy do Opery na przedstawienie „Upiór w orkiestrze”.
Sztuka w przystępny sposób przedstawiała perypetie orkiestry symfonicznej i jej dyrektora, który miał problem z pewnym upiorem, narzekającym na hałas w jego domu, czyli filharmonii. Tytułowy bohater robił więc różnego rodzaju psikusy, by przeszkodzić muzykom w graniu koncertów. Gonitwa za upiorem i śledzenie go stanowiły ważny i zabawny element fabuły. Zaskakujące zakończenie bardzo podobało się naszym podopiecznym.
Sztuka była również doskonałym działaniem edukacyjnym, przedstawiającym nazwy poszczególnych instrumentów muzycznych, ale także prezentującym utwory muzyczne największych światowych kompozytorów. Orkiestrze przewodniczył znany dyrygent Marcin Sompoliński, a narratorem w przedstawieniu był Tomasz Raczkiewicz.
Publiczność przyjęła przedstawienie z ogromnym entuzjazmem, a na koniec rozległy się gromkie brawa. Miłym akcentem były także gadżety rozdawane przez organizatorów naszym podopiecznym. Wyjście do opery można więc zaliczyć do wielce udanych.