XI Maltański Koncert Charytatywny

19/11/2019

XI Maltański Koncert Charytatywny zorganizowany przez Związek Polskich Kawalerów Maltańskich oraz Filharmonię Poznańską odbył się 15 listopada br. w Auli Uniwersyteckiej w Poznaniu. Przybyłych gości powitał Prezydent Związku Polskich Kawalerów Maltańskich Pan Jerzy Baehr dziękując darczyńcom, sponsorom, lekarzom i wolontariuszom pracującym w Maltańskich Gabinetach Specjalistycznych oraz innym osobom wspierającym działalność charytatywną Zakonu Maltańskiego.
Podczas tegorocznego Koncertu nagrodą Feniksa Maltańskiego (przyznawaną corocznie przez Kapitułę, którą stanowi Zarząd Fundacji Polskich Kawalerów Maltańskich osobom kultury i sztuki) uhonorowany został słynny polski kompozytor muzyki filmowej Michał Lorenc.
Ten wybitny artysta w ciągu kilkudziesięciu lat kariery skomponował muzykę do około 200 filmów, seriali i spektakli teatralnych. Warto chociażby wymienić niektóre z nich : „300 mil do Nieba” i „Bandyta” Macieja Dejczera, „Psy” i „Kroll” Władysława Pasikowskiego, „Poznań 56” Filipa Bajona, „Różyczka” Jana Kidawy Błońskiego, „Deborah” Ryszarda Brylskiego, „Smoleńsk” Antoniego Krauze, ale także serial „Komisarz Alex”. Michał Lorenc uhonorowany został wieloma prestiżowymi nagrodami. Otrzymał m.in. pięciokrotnie Lwy Gdańskie i trzykrotnie Czeskiego Lwa w Pradze.
Pan Andrzej Baehr, Przewodniczący Kapituły Nagrody Feniksa Maltańskiego, wręczył Artyście nagrodę w uznaniu „za krzewienie owocnego dialogu pomiędzy sztuką i wiarą”.
Koncert był pięknym wydarzeniem muzycznym. Orkiestrą Filharmonii Poznańskiej dyrygował znany młody dyrygent hiszpański Antonio Mendez. Koncert „Obrazki z wystawy” rozpoczął się Uwerturą do opery „Rienzi” Richarda Wagnera, następnie przybyli goście wysłuchali Sześciu pieśni „Brentano Lieder” Richarda Straussa w wykonaniu wybitnej polskiej sopranistki Aleksandry Kubas-Kruk. Zakończeniem pełnego emocji Koncertu było wykonanie „Obrazków z wystawy” Modesta Musorgskiego.
Patronat nad Koncertem objęli: JE Ksiądz Arcybiskup Stanisław Gądecki, Metropolita Poznański, Pan Marek Woźniak, Marszałek Województwa Wielkopolskiego, Pan Jacek Jaśkowiak, Prezydent Miasta Poznania, JE Vincenzo Manno, Ambasador Zakonu Maltańskiego w Polsce, JM prof. UAM dr hab. Andrzej Lesicki, Rektor Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, JM prof. dr hab. Andrzej Tykarski, Rektor Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.

Dochód z Koncertu przeznaczony został na maltańskie projekty medyczne.