Order of Malta

Aktualności

Chrupiące gofry

06/06/2020 


Ciasto :

  • mąka wrocławska
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • 2 jajka

Sposób przygotowania :

  • Rozgrzać gofrownicę na całą jej moc. Można pod nią rozłożyć papier do pieczenia (dzięki temu spływające ciasto będzie później łatwiej posprzątać).
  • Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie razem wymieszać.
  • Ubić dokładnie jajka. Dodać do nich cukier, mleko i olej.
  • Następnie dodać suche składniki do mokrych i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką aż do ich całkowitego połączenia.
  • Ciasto nabierać chochlą (½ do ¾ szklanki) i rozprowadzać na całej powierzchni gofrownicy.
  • Gofry piec około 3 do 3,5 minuty – powinny być chrupiące i mieć złoty kolor.
  • Spożywać od razu lub włożyć do wcześniej nagrzanego pieca, by ochronić przed wystygnięciem.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami np. dżemem, świeżymi owocami lub bita śmietaną.

https://basiazsercem.pl/przepis/chrupiace-gofry

Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich "Pomoc Maltańska"

ul. Świętojańska 1, 61-113 Poznań