Ciasto kruche z owocami
18/05/2020

Składniki
Ciasto
- 300 g mąki Basia Krupczatka typ 450
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżki wody
Beza :
- 360 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 5 sztuk kurzych białek
- szczypta soli
Dodatki :
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1,2 kg mrożonych wiśni
- przyprawa korzenna do smaku
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Pracę rozpocznij od roztopienia i wystudzenia masła.
- Do miski dodaj wskazane w przepisie składniki.
- Najpierw wszystko wymieszaj łyżką, a następnie składniki wyłóż na stolnicę i wyrabiaj je do ich połączenia.
- Jeżeli ciasto się nie klei, wówczas dodajcie 1-2 łyżki zimnej wody – to zawsze pomaga.
- Ciasto rozwałkuj na wielkość formy pomiędzy dwoma arkuszami papieru dopieczenia i wraz z papierem przenieś je do formy.
- Możesz również ciastem wykleić formę. Teraz cisto należy podpiec.
Pieczenie:
- Ustaw piekarnik na 180 stopni.
- Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, bez termoobiegu, środkowa półka, na około 15 minut lub do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni.
Przygotowanie bezy:
- Do białek w temperaturze pokojowej, dodaj szczyptę soli.
- Rozpocznij ubijanie. Kiedy białko „urośnie” zacznij dodawać cukier.
- Białka musisz ubijać do momentu, kiedy staną się sztywne i lśniące.
- Na koniec dodaj kilka kropel aromatu waniliowego oraz mąkę ziemniaczaną.
- Kontynuuj jeszcze ubijanie przez kilka sekund do połączenia się składników
Przygotowanie owoców:
- Jeśli używasz owoców mrożonych, to należy rozmrozić je na sitku. Sok nie będzie potrzebny.
- Do owoców dodaj mąkę ziemniaczaną i całość wymieszaj.
Składanie cista:
Na podpieczone ciasto (może być gorące) wyłóż wiśnie i oprósz je przyprawą korzenną oraz wyłóż przygotowaną bezę.
Pieczenie:
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego na 160 – 170 stopni, bez termoobiegu na środkową półkę.
- Powinno się piec 40 minut lub do momentu kiedy beza się zarumieni. Powodzenia
Obejrzyj krótki film: https://basiazsercem.pl/przepis/ciasto-kruche-z-owocami/