Zapiekane naleśniki
18/05/2020
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki Basia Wrocławska typ 500
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
Farsz:
- 500 g szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 szt. sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki mąki Basia Wrocławska
- 0,5 litra mleka
- 50 g masła
- gałka muszkatołowa do smaku
- sól i biały mielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
- parmezan wg potrzeb
- masło wg potrzeb
Sposób przygotowania:
Przygotowanie składników:
- Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, pracę rozpocznij od jego rozmrożenia i odciśnięcia wody. Możesz także odparować wodę na patelni.
- Świeży szpinak natomiast, należy najpierw dokładnie wypłukać i zblanszować przez ok. 2 minuty w gotującej wodzie, a nadmiar wody odcisnąć.
Naleśniki:
- Do miski wbij jajka, dodaj sól i roztrzep jajka przy pomocy rózgi kuchennej.
- Dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.
- Na koniec dodaj mleko i zioła prowansalskie. Odstaw ciasto na kilka minut.
- Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dodaj mleko.
- Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodaj trochę mąki.
Smażenie naleśników:
- Gorącą patelnię wysmaruj masłem i wylej na nią porcję ciasta.
- Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły
Farsz:
- Do zimnego i odciśniętego z wody szpinaku, dodaj ser ricotta, sól, pieprz oraz odciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość wymiesza przy pomocy widelca.
- Dodaj pokrojona w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszaj
Sos beszamelowy:
- W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę.
- Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszaj.
- Dodaj mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadź do powstania gęstego sosu.
Składanie naleśników:
- Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego farszu.
- Naleśnik złóż jak krokiet.
- Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź 1 – 2 łyżki beszamelu.
- Ułóż naleśniki jeden obok drugiego. Polej naleśniki pozostały sosem i oprósz je startym serem.
Pieczenie:
- Ustaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
- Naleśniki włóż do piekarnika na środkową półkę.
- Po 15 minutach pieczenia, włącz termoobieg oraz grill i kontynuuj pieczenie do momentu, kiedy naleśniki apetycznie się zarumienią. Smacznego!
Obejrzyj krótki film: https://basiazsercem.pl/przepis/zapiekane-naleniki/