Order of Malta

Aktualności

Zapiekane naleśniki

18/05/2020 


Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki Basia Wrocławska typ 500
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Farsz:

  • 500 g szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 szt. sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki mąki Basia Wrocławska
  • 0,5 litra mleka
  • 50 g masła
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i biały mielony pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • parmezan wg potrzeb
  • masło wg potrzeb

Sposób przygotowania:

Przygotowanie składników:

  • Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, pracę rozpocznij od jego rozmrożenia i odciśnięcia wody. Możesz także odparować wodę na patelni.
  • Świeży szpinak natomiast, należy najpierw dokładnie wypłukać i zblanszować przez ok. 2 minuty w gotującej wodzie, a nadmiar wody odcisnąć.

Naleśniki:

  • Do miski wbij jajka, dodaj sól i roztrzep jajka przy pomocy rózgi kuchennej.
  • Dodaj mąkę i ponownie wszystko wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mleko i zioła prowansalskie. Odstaw ciasto na kilka minut.
  • Jeżeli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dodaj mleko.
  • Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodaj trochę mąki.

Smażenie naleśników:

  • Gorącą patelnię wysmaruj masłem i wylej na nią porcję ciasta.
  • Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły

Farsz:

  • Do zimnego i odciśniętego z wody szpinaku, dodaj ser ricotta, sól, pieprz oraz odciśnięty przez praskę czosnek.
  • Całość wymiesza przy pomocy widelca.
  • Dodaj pokrojona w kostkę mozzarellę i znów wszystko wymieszaj

Sos beszamelowy:

  • W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę.
  • Przy pomocy rózgi kuchennej, wszystko wymieszaj.
  • Dodaj mleko i przyprawy. Ciągle mieszając, doprowadź do powstania gęstego sosu.

Składanie naleśników:

  • Na każdym naleśniku rozprowadź łyżkę sosu beszamelowego oraz szpinakowego farszu.
  • Naleśnik złóż jak krokiet.
  • Na dnie naczynia do zapiekania, rozprowadź 1 – 2 łyżki beszamelu.
  • Ułóż naleśniki jeden obok drugiego. Polej naleśniki pozostały sosem i oprósz je startym serem.

Pieczenie:

  • Ustaw piekarnik na 200 stopni bez termoobiegu.
  • Naleśniki włóż do piekarnika na środkową półkę.
  • Po 15 minutach pieczenia, włącz termoobieg oraz grill i kontynuuj pieczenie do momentu, kiedy naleśniki apetycznie się zarumienią. Smacznego!

Obejrzyj krótki film: https://basiazsercem.pl/przepis/zapiekane-naleniki/

Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich "Pomoc Maltańska"

ul. Świętojańska 1, 61-113 Poznań