Order of Malta

Aktualności

Mleczna kanapka

18/05/2020 


Składniki :

Biszkopt:

  • 40 g mąki Basia extra Wypiek
  • 100 g cukru
  • 50 g kakao
  • 5 jajek
  • 10 g (dwie łyżeczki) proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 80 g mąki Basia Krupczatka typ 450
  • 70 g cukru
  • stabilizator – opcja
  • 20 g żelatyny
  • sok z połowy cytryny – opcja
  • aromat waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

Biszkopt :

  • Do miski wbij jajka. Dodaj szczyptę soli.
  • Rozpocznij ubijanie jajek na najwyższych obrotach miksera, po chwili zacznij dodawać cukier.
  • Następnie dodaj na raz: mąką, proszek do pieczenia i kakao.
  • Wszystko wymieszaj mikserem do połączenia się składników.
  • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto i rozprowadź je na całej powierzchni.

 

Pieczenie:

 

  • Biszkopt należy piec w temperaturze 170-180 stopni, bez termoobiegu na środkowej półce.
  • Ciasto musi piec się ok 12 minut lub do tzw. „suchego patyczka”

 

Przygotowanie żelatyny:

 

  • Do żelatyny dodaj ok. 70 – 100 ml śmietany. Pozostaw ją do napęcznienia na około 10 minut.
  • Następnie włóż ją do kuchenki mikrofalowej na kilka sekund, aby żelatyna się rozpuściła w śmietanie. Nie zagotuj żelatyny!
  • Resztę śmietany ubij na sztywno. Jeżeli używasz zwykłej śmietanki do gotowania, pamiętaj o dodaniu stabilizatora. ubitą śmietanę dodaj do zimnego budyniu.
  • Dodaj również przygotowaną żelatynę. Całość wymieszaj mikserem używając najszybszych obrotów. Tak powstanie krem, do którego można dodać soku z cytryny

 

Składanie ciasta:

 

  • Upieczony biszkopt przekrój na pół.
  • Jedną połowę posmaruj przygotowanym kremem i przykryj go drugą połową.
  • Ciasto włóż na godzinę do lodówki.
  • Po wyjęciu pokrój na mniejsze kawałki – kanapki. Smacznego!

Obejrzyj krótki film: https://basiazsercem.pl/przepis/mleczna-kanapka/

Fundacja Polskich Kawalerów Maltańskich "Pomoc Maltańska"

ul. Świętojańska 1, 61-113 Poznań